Historiaa

Suunta-Veikot ry kuuluu Suomen vanhimpiin suunnistuksen erikoisseuroihin. Suven perustava kokous pidettiin 27.11.1945. Kokouksessa oli esillä neljä nimiehdotusta (Suunta-Veikot, Suunnistajat -45, Metsäravurit ja Työväen Suunnistajat). Suunta-Veikot voitti äänestyksen yhdellä äänellä ja tuli näin valituksi seuran nimeksi.

Perustavassa kokouksessa olivat läsnä pj Gunnar Lydman, sihteeri Viljo Suominen, rahastonhoitaja Johanna Vesa, jäsenet Saimi Nummi, Jahn Perä, Veikko Tukiainen, Aarne Lumio sekä varajäsenet Erkki Haapalainen, Veikko Salakari ja Väinö Korjula. Suunnistusseuran oheislajeiksi valittiin hiihto, muokkausvoimistelu ja koripallo.

Suven historiaan kuuluu aiemmilta vuosikymmeniltä myös kansallista ja kansainvälistä menestystä. Seuran naisjoukkue, mukana yksi perustajajäsenistä, Saimi Nummi, voitti aikanaan mm. viestisuunnistuksen suomenmestaruuden kahdesti, vuonna 1948 ja 1950 joukkueella Saini Nummi, Valma Suominen (Nikkanen) ja Saara Surakka. Lisäksi naiset voittivat pohjoismaiden mestaruuden 29.9.1957. Henkilökohtaisen Suomen mestaruuden Saimi “Sami” Nummi voitti vuonna 1948.

Vuonna 1949 oli seura järjestämässä Helsingissä Suomen ensimmäistä Jukolan viestiä. Järjestäjäseuroja olivat: Kaukametsäläiset, Helsingin Kisa-Toverit, Helsingin Suunnistajat, Helsingin Toverit, IK Örnen, Korson Kunto, Mellunkylän Kontio, Savion Sampo, Sibbo-Vargarna, Suomenlinnan Urheilijat, Suunta-Veikot ja Tapanilan Erä.

Suven historia on vielä penkomatta, mutta linkkejä suvelaisiin löytyy vaikka Helsingin Jyryn 100-vuotishistoriasta, erityisesti 40-luvun osuudesta, jolloin suunnistuskengätkin olivat kortilla.

Suunta-Veikot ovat piristyneet aina tuon tuosta valmentamaan uusia junioreita riveihinsä. näitä nousuja on nähty ainakin 1980-luvulla sekä 2000-luvun taitteessa, kun seuran toiminnassa oli useita vuosia parikymmentä nuorta.

Viimeinen kartta Suunta-Veikoilla oli Suvelan maastosta Vihdistä 1980-luvun lopulla. Kartan puuttuminen on rajoittanut seuran toimintamahdollisuuksia, mutta niitä on toisaalta paikannut yhteistyö erityisesti rastihaukkojen kanssa. Perinteisesti suvelaiset ovat olleet järjestämässä mm. Itärasteja säännöllisesti.